9 Ocak 2011 Pazar

soğan pidesi ( rumelili tarifler )

soğan pidesi ( rumelili tarifler )







hamuru için Malzemeler:
5 su b. un
1 çorba k. toz şeker
1 tatlı k. tuz
1 çorba k. tereyağı
1,5 çorba k. kuru maya
1 su b. süt
Alabildiği kadar su

harcı için malzemeler:
6-7 adet soğan
150 gr kadar kıyma
2 adet patlıcan
bir adet domates
tuz, karabiber, bir çay kaşığı kekik,
zeytinyağı...

hamurun Hazırlanışı:

Karıştırma kabına 5 su bardağı unu alın.Unun ortasına kuru maya,toz şeker,tereyağı,1 su bardağ süt ilave edin.İlk olarak mayayı eritin.Daha sonra unu yoğurarak bir hamur elde edin.Hamurun mayalanması için bekletin.

yapılışı:

soğanları yemeğe doğrar gibi küp küp doğrayın, yağ koyduğunuz kavurma kabının içinde penbeleşene kadar kavurun, ardından ufak küp küp doğranan patlıcanları ve kıymayı ilave edip kavrulana kadar pişirin, ve rendelenmiş domatesi bir tatlı kaşığı kadarda salçayı ilave edip onlarıda kavurun, kavurma işlemi bittikten sonra tuz, karabiber ve birazda kekik ilave edip ocaktan alın soğumaya bırakın...
mayalana hamurdan elmadan az küçük bezeler koparıp tabak büyüklüğünde açın yağlayın üst üste beş tabak büyüklüğünde yufka gelecek her birinin arası yağlanmış olmalı en üstteki hariç.. 5 kat olan bu yufkaları alıp tepsi büyüklüğünde açın, yağlanmış tepsiye koyun üzerine soğmuş olan harcı güzelce yayın...
daha sonra kalan hamuru tekrar tabak büyüklüğünde açıp 2-3 yufka olmalı bu kez bunları yine aynı şekilde tepsiye göre açıp harcın üzerini tamamen kapatın...( bu harcı ikiye ayırıp arasına yufka gelicek şekilde iki kat harçlıda yapabilirsiniz ben genelde öyle yapıyordum ama bu sefer hamuru az yoğurmuşum tek kat harçlı oldu)... harcı kavurduğunuz yağlı kabın içerisine bir miktar su koyup birazda yağ ilave edip karıştırın ve bunu pidenin üzerine tamamen sürün, bu çok önemli.. önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 45' dakika kadar pişirin üzeri tamamen kızarsın...
fırını kapadıktan sonra fırında bir beş dakika kadar dinlendirin, çıkarınca üzerine yarım çay bardağından az su ile biraz yağ karıştırıp hazırlanan karışımdan sürün.. üzerini bir tepsiyle kapatıp 5-10 ' dakika dinlendirin...
afiyet olsun...
bu bizim oralarda çok tutulan bir pidedir, burda da kim yediyse çok beğendi tarifini almayan kalmadı ama kimse benim gibin yapamadığını söylüyo
birde siz deneyin tadına hayran kalıcaksızın !

Hiç yorum yok: