3 Nisan 2009 Cuma

cevizli lokum


Bunlar bizim köye has cevizli lokumlar...Bizim orda her kına gecesinin sonuna doğru bunlardan dağıtılır artık bir gelenek haline gelmiştir...Bizim köyün haricinde de hiç bir yerde ne yedim nede gördüm...annem çok güzel yapıyor ama istediğim herzaman annem yanımda olamadığı için bende öğrendim ...burada ilk defa yiyenler bayılıyor lokumlara ve tekrar yapmamı istiyorlar
Neyse yapmak isteyenler için tarifini veriyim...çok basit ve çok lezzetli!

* 5-6 su bardağı un
* 1 su bardağından biraz daha az süt
* 1,5 su bardağı sıcak su
* 1 paket yaş maya
* tuz
* 2 su bardağı dövülmüş cevi
* lokum kokusu ( aktardaki adı bu ve biraz tarçınımsı kokuyor )

YAPILIŞI

Mayayı elin dayanıcağı sıcaklıktaki suda eritiyorsunuz (bir çorba kaşığı toz şeker atarsanız hamur daha çabuk kabarır) üzerine unu, sütü tuzu da koyup iyice yoğuruyorsunuz hamur ekmek hamuru gibi yumuşak olucak. yaklaşık 1 saat mayalanmaya bıraktıktan sonra hamurun yarısını alıp sıvı yağla yağlanmış masa yada tezgahın üstünde hamurun üzerinede yağ döküp (biz zeytin yağı tercih ediyoruza ama farklı sıvı yağlarlada olur) elimizle yaydırıp incelticez, Bol yağla iyice incelttiğimiz hamura lokum kokusu serpip üzerinede cevizleri serpicez ve rulo halinde kıvırıp kesicez (tepside kabarma payınıda göz önünde bulundurarak kesin) ve tepsiye çok bitiştirmeden dizin. Üzerine yumurta sarısı sürün isteğe bağlı susam yada çörek otuda koyabilirsiniz. tepsinin üzerini lokumlara deymicek şekilde bir şeyle kapatın ve 1 saat daha kabarması için bekletin. daha sonra 180 derecedeki fırında yaklaşık 45-50 dakika pişirin . piştikten sonra kapalı fırında 5 dakika dinlendirdikten sonra çıkarıp üzerini hafif ıslatın ve örtün 5 dakikada böyle beklettikten sonra servise hazır...AFİYET OLSUN !

Hiç yorum yok: